SAHTE BAHARATI GERÇEĞİNDEN AYIRMAK MÜMKÜN… İŞTE O PRATİK YÖNTEM

Özel haberler (Web Sitesi) - Web Sitesi | 05.04.2025 - 16:42, Güncelleme: 05.04.2025 - 16:42
 

SAHTE BAHARATI GERÇEĞİNDEN AYIRMAK MÜMKÜN… İŞTE O PRATİK YÖNTEM

Son dönemlerde artan sahte ürünler arasında baharatlarda da yerini aldı. Bu durum vatandaşlarda korkuya neden olurken Yüksek Gıda Mühendisi Eyüp Bulut, gerçek baharat ile sahte baharatın nasıl ayırt edilebileceğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
MUHABİR: BERFİN ÇAĞDAŞ KAMERAMAN: TUĞBERK KAYA Zincir marketlerde satılan baharat ürünlerin bir kısmında zirai ürün olduğu tespit edildi. Vatandaşlar ise hangi ürünün güvenilir olduğunu öğrenmek için araştırmalara başladı. Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Yüksek Gıda Mühendisi Eyüp Bulut, “Kimyasal gıda boyaları kendini belli eder. Bir miktar pul biberi ılık suyun içine koyulduğunda, yağ oranın az boya oranın çok olduğunu, kendisi su yüzüne çıktığında belli edecektir” şeklinde konuştu. “SU YÜZÜNE ÇIKINCA KENDİNİ BELLİ EDER” Sahte baharatı gerçek baharattan ayırmanın püf noktaları olduğunu belirten Bulut, “Mesela bir pul biberin gerçek olup olmadığını anlayabiliriz. Çünkü kimyasal gıda boyaları kendini belli eder. Bir miktar pul biberi ılık suyun içine koyulduğunda, yağ oranın az boya oranın çok olduğunu, kendisi su yüzüne çıktığında belli edecektir. İyi bir zeytinyağı ile sahte zeytinyağını ayırt edebiliriz. Pandemi döneminde hepimiz aslında bir kimyager olduk. Sürekli buluşlarla ayrıştırmayı çok iyi öğrenildi. Toz biberde kiremit tozu adlandırdığımız üründe sert bir hale geliyorsa aynı şekilde kimyasal vardır. Renk koyuluğu da açılmak üzere hemen kendini salıyor. 30-40 derece üzerine çıktığında da toz biberler renk açılması oluşturur. Bu durumda da kimyasal ürün kullanıldığını anlayabiliriz” ifadelerine yer verdi. Zirai ürün kullanılmamasına dikkat çeken Bulut, “Ata toprağımızda olan bu ürünleri daha dayanıklı olsun diye zirai ürünleri kullananlar oluyor. Dayanma gücünü ön plana çıkarsın diye ya da stok yapabilmek adına zirai ürün kullananlar oluyor. Bunları biz tabi ki yanlış buluyoruz. Bizim topraklarımızda yetişen; kekik gibi ve diğer ürünlerde de zirai ürün kullanılmaması gerekir” dedi.
Son dönemlerde artan sahte ürünler arasında baharatlarda da yerini aldı. Bu durum vatandaşlarda korkuya neden olurken Yüksek Gıda Mühendisi Eyüp Bulut, gerçek baharat ile sahte baharatın nasıl ayırt edilebileceğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

MUHABİR: BERFİN ÇAĞDAŞ

KAMERAMAN: TUĞBERK KAYA

Zincir marketlerde satılan baharat ürünlerin bir kısmında zirai ürün olduğu tespit edildi. Vatandaşlar ise hangi ürünün güvenilir olduğunu öğrenmek için araştırmalara başladı. Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Yüksek Gıda Mühendisi Eyüp Bulut, “Kimyasal gıda boyaları kendini belli eder. Bir miktar pul biberi ılık suyun içine koyulduğunda, yağ oranın az boya oranın çok olduğunu, kendisi su yüzüne çıktığında belli edecektir” şeklinde konuştu.

“SU YÜZÜNE ÇIKINCA KENDİNİ BELLİ EDER”

Sahte baharatı gerçek baharattan ayırmanın püf noktaları olduğunu belirten Bulut, “Mesela bir pul biberin gerçek olup olmadığını anlayabiliriz. Çünkü kimyasal gıda boyaları kendini belli eder. Bir miktar pul biberi ılık suyun içine koyulduğunda, yağ oranın az boya oranın çok olduğunu, kendisi su yüzüne çıktığında belli edecektir. İyi bir zeytinyağı ile sahte zeytinyağını ayırt edebiliriz. Pandemi döneminde hepimiz aslında bir kimyager olduk. Sürekli buluşlarla ayrıştırmayı çok iyi öğrenildi. Toz biberde kiremit tozu adlandırdığımız üründe sert bir hale geliyorsa aynı şekilde kimyasal vardır. Renk koyuluğu da açılmak üzere hemen kendini salıyor. 30-40 derece üzerine çıktığında da toz biberler renk açılması oluşturur. Bu durumda da kimyasal ürün kullanıldığını anlayabiliriz” ifadelerine yer verdi.

Zirai ürün kullanılmamasına dikkat çeken Bulut, “Ata toprağımızda olan bu ürünleri daha dayanıklı olsun diye zirai ürünleri kullananlar oluyor. Dayanma gücünü ön plana çıkarsın diye ya da stok yapabilmek adına zirai ürün kullananlar oluyor. Bunları biz tabi ki yanlış buluyoruz. Bizim topraklarımızda yetişen; kekik gibi ve diğer ürünlerde de zirai ürün kullanılmaması gerekir” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve guncelantalya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.