ANTALYA’NIN TURİST AVCISI: HADRİAN KAPISI

Kültür-Sanat (Web Sitesi) - Web Sitesi | 11.04.2025 - 16:15, Güncelleme: 11.04.2025 - 16:15
 

ANTALYA’NIN TURİST AVCISI: HADRİAN KAPISI

Antalya’nın tarihi değerlerinden Hadrian Kapısı ya da diğer adıyla Üç Kapılar, MS 130 yılında Roma İmparatoru Hadrianus'un Antalya ziyareti anısına inşa edilmiştir. Mermer sütunları, kabartmaları ve kemerli yapısı ile Roma mimarisinin izlerini taşıyan bu yapı, her yıl binlerce turistin de ziyaret noktasını oluşturuyor.
Antalya’nın sayısız tarihi ve kültürel değerlerinden biri olmakla birlikte yerli yabancı çok sayıda vatandaşın gezi rotasında yer alan Hadrian Kapısı, Atatürk Caddesi üzerindeki ihtişamını korumaya devam ediyor. Roma İmparatoru Hadrianus'un Antalya'ya gelişi dolayısıyla M.S. 130 yılında yaptırılan ancak Bizans döneminde savunma amaçlı kullanıldığı için ön ve arka bölümleri duvarlarla kapatılan Hadrian Kapısı 1881 yılında tekrar açılarak kentin önemli turizm değerlerinden biri haline gelmiştir.   HADRİAN KAPISI, RESTORASYON SONRASI ASLINA DÖNDÜ Hadrian Kapısı ve halk arasında Üç Kapılar olarak bilinen bu tarihi yapı, dikkat çeken mermer sütunları ve kabartmaları ile Roma mimarisinin izlerini gözler önüne sermeyi başarıyor. Bizans döneminde savunma amaçlı kullanıldığı için adeta görünmez hale getirilen, ön ve arka bölümleri duvarlarla kapatılan bu yapı 1881 yılında dönemin mutasarrıflarından Turhan Paşa'nın uğraşlarıyla tekrar diriltilmeye çalışılmıştır. Orijinali iki katlı olan tarihi yapının çalışmalar sırasında toprağa gömülü alt kısmında yer alan sütunları zarar görmüş, yıkılan sütunlar yerine örme dikilitaş usulü, piramit şeklinde taştan payandalar eklenmiştir. Bu payandalar, kapıda 1959 yılında gerçekleştirilen restorasyon esnasında kaldırılmış ve aslına uygun biçimde, beyaz mermerden yapılma sütunlar konulmuştur. TARİHİ YAPIYI YUVA BELLEYEN GÜVERCİNLER GÖRSEL ŞÖLEN SUNUYOR Turizm kenti Antalya’nın önemli sembollerinden biri haline gelen Hadrian Kapısı, sadece yerlilerin değil, yabancı turistlerin de ilgi odağı halinde. Kente her yıl gelen milyonlarca turist, Kaleiçi gezisi sırasında Roma döneminin izlerini bugüne kadar taşımayı başarabilen bu tarihi yapıyı ziyaret etmeyi ihmal etmiyor. Diğer taraftan, Hadrian Kapısı’nın ve çevresindeki surların çatlaklarını yuva belleyen güvercinler de sunduğu görsel şölen ile yerli yabancı vatandaşların dikkatini çekmeyi başarıyor.   HADRİAN KAPISI HERKESE AÇIK Antalya’nın en kalabalık kapısı olarak bilinen ve yılda yerli yabancı ortalama 15 milyona yakın turistin gezi rotasında yer almayı başaran Hadrian Kapısı, kentin tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Öte yandan, tarihi kapının hemen yanında bulunan Kaleiçi'nin dar sokakları, Osmanlı döneminden kalan evleri, otelleri ve kafeleri de bölgenin dikkat çekmesinde ve çok sayıda misafir ağırlamasında önemli rol oynuyor. Tarihi değerleri ve eşsiz güzellikleri ile tüm dünyaya adını duyurmuş Antalya’nın önemli sembollerinden biri olan Hadrian Kapısı, tarihi bir yolculuk yapmayı seven herkese kapısını açık tutmaya devam ediyor.   HABER: Sibel Yeşil
Antalya’nın tarihi değerlerinden Hadrian Kapısı ya da diğer adıyla Üç Kapılar, MS 130 yılında Roma İmparatoru Hadrianus'un Antalya ziyareti anısına inşa edilmiştir. Mermer sütunları, kabartmaları ve kemerli yapısı ile Roma mimarisinin izlerini taşıyan bu yapı, her yıl binlerce turistin de ziyaret noktasını oluşturuyor.

Antalya’nın sayısız tarihi ve kültürel değerlerinden biri olmakla birlikte yerli yabancı çok sayıda vatandaşın gezi rotasında yer alan Hadrian Kapısı, Atatürk Caddesi üzerindeki ihtişamını korumaya devam ediyor. Roma İmparatoru Hadrianus'un Antalya'ya gelişi dolayısıyla M.S. 130 yılında yaptırılan ancak Bizans döneminde savunma amaçlı kullanıldığı için ön ve arka bölümleri duvarlarla kapatılan Hadrian Kapısı 1881 yılında tekrar açılarak kentin önemli turizm değerlerinden biri haline gelmiştir.

 

HADRİAN KAPISI, RESTORASYON SONRASI ASLINA DÖNDÜ

Hadrian Kapısı ve halk arasında Üç Kapılar olarak bilinen bu tarihi yapı, dikkat çeken mermer sütunları ve kabartmaları ile Roma mimarisinin izlerini gözler önüne sermeyi başarıyor. Bizans döneminde savunma amaçlı kullanıldığı için adeta görünmez hale getirilen, ön ve arka bölümleri duvarlarla kapatılan bu yapı 1881 yılında dönemin mutasarrıflarından Turhan Paşa'nın uğraşlarıyla tekrar diriltilmeye çalışılmıştır. Orijinali iki katlı olan tarihi yapının çalışmalar sırasında toprağa gömülü alt kısmında yer alan sütunları zarar görmüş, yıkılan sütunlar yerine örme dikilitaş usulü, piramit şeklinde taştan payandalar eklenmiştir. Bu payandalar, kapıda 1959 yılında gerçekleştirilen restorasyon esnasında kaldırılmış ve aslına uygun biçimde, beyaz mermerden yapılma sütunlar konulmuştur.

TARİHİ YAPIYI YUVA BELLEYEN GÜVERCİNLER GÖRSEL ŞÖLEN SUNUYOR

Turizm kenti Antalya’nın önemli sembollerinden biri haline gelen Hadrian Kapısı, sadece yerlilerin değil, yabancı turistlerin de ilgi odağı halinde. Kente her yıl gelen milyonlarca turist, Kaleiçi gezisi sırasında Roma döneminin izlerini bugüne kadar taşımayı başarabilen bu tarihi yapıyı ziyaret etmeyi ihmal etmiyor. Diğer taraftan, Hadrian Kapısı’nın ve çevresindeki surların çatlaklarını yuva belleyen güvercinler de sunduğu görsel şölen ile yerli yabancı vatandaşların dikkatini çekmeyi başarıyor.

 

HADRİAN KAPISI HERKESE AÇIK

Antalya’nın en kalabalık kapısı olarak bilinen ve yılda yerli yabancı ortalama 15 milyona yakın turistin gezi rotasında yer almayı başaran Hadrian Kapısı, kentin tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Öte yandan, tarihi kapının hemen yanında bulunan Kaleiçi'nin dar sokakları, Osmanlı döneminden kalan evleri, otelleri ve kafeleri de bölgenin dikkat çekmesinde ve çok sayıda misafir ağırlamasında önemli rol oynuyor. Tarihi değerleri ve eşsiz güzellikleri ile tüm dünyaya adını duyurmuş Antalya’nın önemli sembollerinden biri olan Hadrian Kapısı, tarihi bir yolculuk yapmayı seven herkese kapısını açık tutmaya devam ediyor.

 

HABER: Sibel Yeşil

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve guncelantalya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.