ALANYA’NIN MEŞHUR KALESİNİN BOYNU BÜKÜK ELENİ’Sİ..

Antalya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 05.04.2025 - 16:34, Güncelleme: 05.04.2025 - 16:34
 

ALANYA’NIN MEŞHUR KALESİNİN BOYNU BÜKÜK ELENİ’Sİ..

Antalya’nın ilçesi Alanya’nın önemli simgelerinden olan Alanya Kalesi, hem görselliği hem de efsanelere dayanan hikayesi ile dikkat çekiyor. Helenistik Dönem’den beri varlığını koruyan ve yürek burkan hikayesi ile geçmişin kapılarını aralayan bu kale şimdilerde açık hava müzesi olarak karşımıza çıkıyor.
HABER: SİBEL YEŞİL Alanya’nın tarihi simgelerinden biri olan Alanya Kalesi, korunaklı yapısı nedeniyle milattan önce 2. Yüzyıldan itibaren korsanların merkezi oldu. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Alanya Kalesi’nin Bizans döneminde yaşandığı öne sürülen hüzünlü aşk hikayesi efsanesi kaleye bambaşka bir anlam katıyor. HELENİSTİK DÖNEMDEN BU YANA VARLIĞINI KORUYOR Helenistik Dönem’de Alanya sınırlarına inşa edilen kale 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır. Toplam 83 kulesi ve 140 burcu olan kalenin uzun süre Akdenizli korsanlara ev sahipliği yaptığı biliniyor. 13. yüzyıla gelindiğinde I. Alaaddin Keykubat yönetimindeki Selçuklular tarafından ele geçirilen kale, bir onarım çalışmasına sahne oluyor.   Şimdilerde Alanya’nın önemli sembollerinden biri olarak hafızalara kazınan Kızılkule, Selçuklu Sarayı, sarnıçlar, mescit ve türbe Selçukluluk döneminden günümüze kalan önemli yapılar olarak karşımıza çıkıyor. Kalenin yakınlarında bulunan ve günümüzde Gemi ve Denizcilik Müzesi olarak kente ziyaretçi çeken yapı da yine Selçuklu dönemlerinden bugüne kalan bir tersane olarak biliniyor.   ALANYA KALESİ’NİN YÜREK BURKAN HİKAYESİ Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Alanya Kalesi’nin Bizans Dönemi’nden kalan yapıları ise kiliseler ve Süleymaniye Camisi olarak biliniyor. Öte yandan yürek burkan efsanesi ile bilinen bu kalenin üzücü aşk hikayesinin de yine Bizans Dönemi’nde yaşandığı söyleniyor. Alanya Kalesi’nin hüzünlendiren efsanesine göre; Bizans’ta valilik görevi yapan tekfurlardan Argiles’in kızı olan Eleni, şehrin bir korsan tarafından yağmalanmaması için kurban seçiliyor. Şehri, Eleni’nin babası Argiles’in yönettiği dönemde Vasili adında bir korsan bu kenti yağmalamayı kafaya koymuştu. Korsandan ne yapsa da kurtulamayan Argiles, kızı ile Vasili’yi evlendirirse sorunun çözüleceğini düşünür. Ancak, Eleni gönlünü çoktan bir çobana kaptırmıştır ve babasına karşı gelir. Tekfur Argiles ise kızının boyun eğmesi ve bu karardan vazgeçmesi için onu Alanya Kalesi’nde zindana attırır. Fakat, zaman geçse de Eleni aşkından vazgeçmez ve gece gündüz gözyaşı dökerek ömrünü zindanda geçirir. ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLAMAYA DEVAM EDİYOR Hüzünlü aşk hikayesi ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla bilinen Alanya Kalesi, günümüzde açık hava müzesi olarak sık sık ziyaretçi ağırlıyor. Yerli yabancı çok sayıda vatandaşın beğenisini kazanan kale, sadece görsel şöleni ile değil hüzünlü efsanesi ile de hafızalarda yer edinmeye devam ediyor.
Antalya’nın ilçesi Alanya’nın önemli simgelerinden olan Alanya Kalesi, hem görselliği hem de efsanelere dayanan hikayesi ile dikkat çekiyor. Helenistik Dönem’den beri varlığını koruyan ve yürek burkan hikayesi ile geçmişin kapılarını aralayan bu kale şimdilerde açık hava müzesi olarak karşımıza çıkıyor.

HABER: SİBEL YEŞİL

Alanya’nın tarihi simgelerinden biri olan Alanya Kalesi, korunaklı yapısı nedeniyle milattan önce 2. Yüzyıldan itibaren korsanların merkezi oldu. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Alanya Kalesi’nin Bizans döneminde yaşandığı öne sürülen hüzünlü aşk hikayesi efsanesi kaleye bambaşka bir anlam katıyor.

HELENİSTİK DÖNEMDEN BU YANA VARLIĞINI KORUYOR

Helenistik Dönem’de Alanya sınırlarına inşa edilen kale 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır. Toplam 83 kulesi ve 140 burcu olan kalenin uzun süre Akdenizli korsanlara ev sahipliği yaptığı biliniyor. 13. yüzyıla gelindiğinde I. Alaaddin Keykubat yönetimindeki Selçuklular tarafından ele geçirilen kale, bir onarım çalışmasına sahne oluyor.

 

Şimdilerde Alanya’nın önemli sembollerinden biri olarak hafızalara kazınan Kızılkule, Selçuklu Sarayı, sarnıçlar, mescit ve türbe Selçukluluk döneminden günümüze kalan önemli yapılar olarak karşımıza çıkıyor. Kalenin yakınlarında bulunan ve günümüzde Gemi ve Denizcilik Müzesi olarak kente ziyaretçi çeken yapı da yine Selçuklu dönemlerinden bugüne kalan bir tersane olarak biliniyor.

 

ALANYA KALESİ’NİN YÜREK BURKAN HİKAYESİ

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Alanya Kalesi’nin Bizans Dönemi’nden kalan yapıları ise kiliseler ve Süleymaniye Camisi olarak biliniyor. Öte yandan yürek burkan efsanesi ile bilinen bu kalenin üzücü aşk hikayesinin de yine Bizans Dönemi’nde yaşandığı söyleniyor.

Alanya Kalesi’nin hüzünlendiren efsanesine göre; Bizans’ta valilik görevi yapan tekfurlardan Argiles’in kızı olan Eleni, şehrin bir korsan tarafından yağmalanmaması için kurban seçiliyor. Şehri, Eleni’nin babası Argiles’in yönettiği dönemde Vasili adında bir korsan bu kenti yağmalamayı kafaya koymuştu. Korsandan ne yapsa da kurtulamayan Argiles, kızı ile Vasili’yi evlendirirse sorunun çözüleceğini düşünür. Ancak, Eleni gönlünü çoktan bir çobana kaptırmıştır ve babasına karşı gelir. Tekfur Argiles ise kızının boyun eğmesi ve bu karardan vazgeçmesi için onu Alanya Kalesi’nde zindana attırır. Fakat, zaman geçse de Eleni aşkından vazgeçmez ve gece gündüz gözyaşı dökerek ömrünü zindanda geçirir.

ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLAMAYA DEVAM EDİYOR

Hüzünlü aşk hikayesi ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla bilinen Alanya Kalesi, günümüzde açık hava müzesi olarak sık sık ziyaretçi ağırlıyor. Yerli yabancı çok sayıda vatandaşın beğenisini kazanan kale, sadece görsel şöleni ile değil hüzünlü efsanesi ile de hafızalarda yer edinmeye devam ediyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve guncelantalya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.