Kan Zehirlenmesinde (Sepsis) Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

Sağlık (Web Sitesi) - Web Sitesi | 15.01.2024 - 18:14, Güncelleme: 05.02.2024 - 11:29
 

Kan Zehirlenmesinde (Sepsis) Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Melike Cengiz halk arasında yaygın tabiriyle kan zehirlenmesinin (Sepsis) nedenleri, risk faktörleri ve alınması gereken önlemleri anlattı
Muhabir: Cansın Özyıldırım Kameraman: Doğukan Hiçyılmaz AÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Melike Cengiz, halk arasında kan zehirlenmesi olarak tabir edilen Sepsite, enfeksiyonlara karşı vücudun normal koşullarda sağlıklı bir bireyde olması gereken reaksiyonun aşırı hale gelmesi sonucuyla ortaya çıkan bir durum olduğunu ve buna bağlı olarak çoklu organ yetmezliği yaşandığını kaydetti. Covid pandemi atakları, viral pandemi atakları ya da hastane enfeksiyonu ve buna bağlı kayıp durumların hepsinin sepsis nedeniyle gerçekleştiğini bildiren Prof Dr. Melike Cengiz, Sepsis’de  özellikle risk grubunda olan 65 yaş üstü ya da 1 yaş altı çocuklar, kanser tedavisi gören, kortizon ilaçları kullanan, diyabetli ve kronik hastalıkları olan hastalarda bilinç değişikliği  olması, uykuya meyillin artması, nefes alma zorluklarının yaşanması, idrara çıkmada azalma olması, huzursuzluk hissi, tansiyon düşmesi gibi durumların hastalığın belirtisi olabileceğini ifade etti. Enfeksiyonun başlangıç aşamasında tanınması ve kontrol altına alınmasının vücudun bu savunma sistemini tehlikeli hale gelmesini engellediğinin altını çizen Prof. Dr. Melike Cengiz “Şüphelenildiği anda hasta sağlık kuruluşuna getirilmeli ve sağlık kuruluşlarındaki kişilerin ilgili yerlerden örnekler aldıktan sonra en kısa zamanda antibiyotik tedavisine başlaması sepsis haline gelmeden enfeksiyon halindeyken sorunun çözülmesine ve hastane yatışına ihtiyaç olmadan atlatılmasına neden olabilir” ifadelerini kullanırken, geç kalındığı noktada mikroplar yaygın halde vücudu etkilemeye başladığında hastanın durumunun çok şiddetli ve ölüme götürebilecek riskler taşıyabileceğini de sözlerine ekledi.  
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Melike Cengiz halk arasında yaygın tabiriyle kan zehirlenmesinin (Sepsis) nedenleri, risk faktörleri ve alınması gereken önlemleri anlattı

Muhabir: Cansın Özyıldırım
Kameraman: Doğukan Hiçyılmaz


AÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Melike Cengiz, halk arasında kan zehirlenmesi olarak tabir edilen Sepsite, enfeksiyonlara karşı vücudun normal koşullarda sağlıklı bir bireyde olması gereken reaksiyonun aşırı hale gelmesi sonucuyla ortaya çıkan bir durum olduğunu ve buna bağlı olarak çoklu organ yetmezliği yaşandığını kaydetti.

Covid pandemi atakları, viral pandemi atakları ya da hastane enfeksiyonu ve buna bağlı kayıp durumların hepsinin sepsis nedeniyle gerçekleştiğini bildiren Prof Dr. Melike Cengiz, Sepsis’de  özellikle risk grubunda olan 65 yaş üstü ya da 1 yaş altı çocuklar, kanser tedavisi gören, kortizon ilaçları kullanan, diyabetli ve kronik hastalıkları olan hastalarda bilinç değişikliği  olması, uykuya meyillin artması, nefes alma zorluklarının yaşanması, idrara çıkmada azalma olması, huzursuzluk hissi, tansiyon düşmesi gibi durumların hastalığın belirtisi olabileceğini ifade etti.

Enfeksiyonun başlangıç aşamasında tanınması ve kontrol altına alınmasının vücudun bu savunma sistemini tehlikeli hale gelmesini engellediğinin altını çizen Prof. Dr. Melike Cengiz “Şüphelenildiği anda hasta sağlık kuruluşuna getirilmeli ve sağlık kuruluşlarındaki kişilerin ilgili yerlerden örnekler aldıktan sonra en kısa zamanda antibiyotik tedavisine başlaması sepsis haline gelmeden enfeksiyon halindeyken sorunun çözülmesine ve hastane yatışına ihtiyaç olmadan atlatılmasına neden olabilir” ifadelerini kullanırken, geç kalındığı noktada mikroplar yaygın halde vücudu etkilemeye başladığında hastanın durumunun çok şiddetli ve ölüme götürebilecek riskler taşıyabileceğini de sözlerine ekledi.

 

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere Ek Video
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve guncelantalya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.