Uzmanlar uyardı: “Sosyal medyada sosyalleştikçe yalnız kalıyorsunuz”


Sosyal medya, kalıp olarak 7’den 70’e herkesin dilinde ve kullanımında olan, kişisel hesapların var olduğu, sınırsız içerik üretilebilen, interaktif bir iletişim mecrası. Sosyal medya, insanların çevresiyle irtibat kurmaktan iş yerindeki dostlarıyla iletişimde olmaya hatta sadece kendisini yakın hissettiği ve aynı düşüncedeki insanları buldukları bir araç haline geldi. Bugün hayatta bir yere gelmiş herkes artık sosyal medyada yer alıyor. Uzmanlar, sosyal medyanın iletişimi kökünden değiştirdiğini, ilk olarak 2000’li yılların başlarında ortaya çıktığını ve günümüze kadar geçen sürede yaptığı patlama ile insanların hayatlarına güçlü bir giriş yaptığını belirtiyor. Sosyal medya, hiç de ortadan kaybolacağa benzemiyor. Adeta insanların eli ayağı durumuna gelen sosyal medya, dünyayı gerçek anlamı ile bağımlı bir hale getirdi. 
Yalnızlaşma çoğalıyor 
Uzmanlar, hayatın merkezine yerleşen ve bağımlısı olacak derecede aktif rol oynanan bu mecrada kişilerin kolaylıkla yaptıkları birkaç paylaşım ile kamuoyu oluşturma, kamuoyunu harekete geçirme ve kamuoyunu kötüye kullanma gibi güçler oluşturduklarını belirtiyor. Sosyal ağları bilinçli bir şekilde kullanmak ve büyüsüne kapılmamak gerektiğini vurgulayan uzmanlar, sosyal medyanın da bağımlılığı olduğunu ve bu bağımlılığın fiziksel ve ruhsal açıdan birçok olumsuzluk yarattığının görüldüğünü aktarıyor ve bu olumsuzlukları şu şekilde sıralıyor: Asosyallik, giderek yalnızlaşma, uyku bozukluğu, bireylerin sosyal platformlarda gördüğü kişi ve hayatlara özenerek kendini yetersiz görmesi. Bireylerin sosyal medyada gördüğü ve günümüz güzellik algısına uyum sağlamak için gerek makyaj gerek estetik ile bu güzellik algısına uyum sağlamaya çalışması herkesin bildiği bir sorun. Bu güzellik algısını yıkmak için son zamanlarda birçok fenomen ve birçok marka farkındalık yaratmaya çalıştı. Fakat bu büyüye kapılıp kendini değiştiren birçok kişi olduğunu belirten uzmanlar, kusursuz insanın olmadığını, sosyal medyanın değiştirdiği insanın var olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çiziyor.
Sosyal hayatın baş aktörü 
İnsanların analizden çok uzaklaştığını belirten uzmanlar, insanların değerlendirme, eleştirme ve muhakeme yetilerinin köreldiğini ve sosyal medyanın elinde adeta bir oyuncağa dönüştüğünü dile getiriyor. Günümüzde verilmek istenen mesajın doğruluğu pek önemli görülmemekte ve medyanın sahip olduğu imkanlar sayesinde doğrulukla alakası olmayan yanlış bilgiler, doğru bilgilerden daha çok inandırıcı kılınıyor ve ilgi görüyor. Son çeyrek yüzyılda olağanüstü gelişme gösteren medya, sosyal hayatımızın başlıca aktörü haline gelerek medyanın verdiği bilgilere göre hayatımız şekilleniyor. Uzmanlar, hayatın her alanında medyanın rehberliğinin ön plana çıktığını belirterek bilginin doğruluğundan çok medyadaki ifade şekline odaklanıldığını ifade ediyor.