Genç ve yaşlı nesil arasında dijital uçurum farkı yaşanıyor

Muhabir:Cansın Özyıldırım

Sosyal medya, farklı nesiller arasındaki toplumsal katılımı artırıyor

İnsanlar, sosyal medya platformları üzerinden toplumsal konular hakkında görüşlerini paylaşabiliyorken aynı zamanda etkinliklere katılarak kampanyalara destek verebiliyorlar. Sosyolog Mehmet Şamil Polat özellikle genç nesillerin, sosyal medya üzerinden toplumsal konulara daha aktif bir şekilde katılım gösterirken, yaşlı nesillerin de sosyal medya üzerinden toplumsal etkinliklere katılabildiğini vurguluyor. Sosyal medyanın yükselişinin, farklı nesiller arasında dijital uçurumu derinleştirebildiğinin altını çizen Polat, genç nesillerin, teknolojiye daha aşina ve sosyal medya kullanımında daha deneyimli olabiliyorken, yaşlı nesillerin bu konuda daha az deneyime sahip olabildiklerine de dikkat çekiyor. Bu durumun, yaşlı nesillerin sosyal medya kullanımında geri kalmasına ve iletişimde bazı zorluklar yaşamasına neden olabildiğini savunan Polat aksi durumda sosyal medyanın bilinçli kullanımı yaygınlaştırılmazsa bu uçurumun daha da derinleşeceğinin de vurgusunu yapıyor.

Farklı nesiller arasındaki çatışma ve uyum dinamiklerinin farklı değerler, inançlar, deneyimler ve iletişim tarzları gibi faktörlerden kaynaklanabileceğine dikkat çeken Polat, bu dinamikleri açıklamak için değerler ve inançlar, deneyimler ve perspektifler, iletişim tarzları aynı zamanda ortak hedefler ve İşbirliği gibi faktörlerle açıklanabileceğini belirtirken farklı nesillerin birbirlerini anlamaya çalışması, değerlere saygı göstermesi ve iletişim kurmasının toplumsal değişimlerin anlaşılabileceğine yardımcı olacağını vurguluyor. Teknolojinin hızlı evrimi, nesiller arasında sosyal etkileşimde nasıl bir değişikliğe yol açtığına da değinen Sosyolog Mehmet Şahin Polat, iletişim, ulaşılabilirlik, bilgi paylaşımı gibi unsurların birbirleriyle bağlantılı olarak genç ve yaşlı neslin arsındaki sosyal etkileşimleri etkilediğini vurguluyor.

 

Toplumdaki dijital uçurum derinleşiyor

Toplum içindeki farklı nesil gruplarının sosyal dinamiklerde oluşturduğu değişimleri nasıl değerIendirileceğine de değinen Polat, farklı nesil gruplarının toplum içindeki sosyal dinamikleri etkileyen birçok değişiklik yaratabildiğini ifade etti. Bu değişikliklerin genellikle, iletişim, teknoloji kullanımı, değerler ve yaşam tarzı gibi alanlarda ortaya çıkabildiğinin de altını çizen Polat, teknoloji kullanımında farklı nesil grupları arasında büyük farklar yaratabileceğini belirtirken, genç nesillerin dijital teknolojileri daha iyi kullanma eğiliminde olabildiklerini yaşlı nesilin ise bu konuda daha az deneyime sahip olduğunu belirtti. Polat, bu durumun teknolojiye dayalı hizmetlerin ve iletişim araçlarının yaygınlaşmasına ve toplumdaki dijital uçurumun derinleşmesine de neden olabileceğini de sözlerine ekledi.